ABOUT US

Marty Brugmans

(Technisch) Productiemanager

Eigenaar Tintaan B.V

Werkt o.a voor: Racoon, Bløf, Jurk, Matt Simons, Novastar, Festival ZAND Almere, Concert at Sea en Hello! Festival.

Recording engineer Bløf: Blauwe Ruis, Omarm, Umoja, Oktober, April en Alles Blijft Anders.

Muziekliefhebber Marty Brugmans heeft van zijn passie zijn werk gemaakt als eigenaar en productiemanager van Tintaan. Hij produceert en tekent voor festivals als Concert at Sea, maar hij is ook de vaste geluidsman voor onder andere Racoon. Van kinds af aan deed hij al niets liever dan met muziek bezig zijn.

“Op vijfjarige leeftijd begon ik in de muziek en het is altijd gebleven,” vertelt Marty. “Ik speelde door de jaren heen drums en xylofoon en heb in een fanfare en in meerdere bands gezeten. Dat werd allemaal sterk aangemoedigd door mijn vader. Dat was echt een muzikant in hart en nieren. Mijn hele familie was dat eigenlijk wel. Door die passie ben ik deze wereld ingerold. Het begon met een beetje muziek maken en een beetje mixen, maar toen kwam er uiteindelijk ook produceren en tekenen bij kijken.”

“Mensen vragen me wel eens: ‘wat houdt je werk eigenlijk precies in?’ Maar dat vind ik heel lastig uit te leggen. Ik kan namelijk niet zeggen dat ik maar één ding doe. Ik mix en regel het geluid voor bands, maar ik produceer ook voor festivals. Daarbij moet je denken aan het regelen van simpelweg alles waar een stekker aan zit en het maken van technische tekeningen van een festivalterrein. Het is maar net waar je voor ingehuurd wordt, maar in principe kan ik alles van A tot Z produceren. Van het begin tot het einde in alle lagen.”

“Het leukste aan het werk vind ik absoluut de uitdaging. Het toch elke keer beter willen doen en zoeken naar de ultieme productie of mix. Je kan op een gegeven moment wel denken: ‘ik vind het prima zo,’ maar zo zit ik niet in elkaar. Ook zijn de deadlines keihard,” Marty lacht. “Om twaalf uur staan er namelijk vijfduizend mensen voor de poort te wachten die naar binnen willen. Het plezier dat ik uit deze uitdagingen haal wordt bij mij volledig gevoed door passie.”

Verhaal achter Tintaan

Tintaan heette voorheen eigenlijk Tintaan Bløf Producties en was opgericht door Chris Götte, de oud drummer van Bløf. In 2001 overleed hij door een ongeluk en nam Marty de B.V. samen met Bløf en Sylvia Snel over.

“Het bedrijf was destijds nog bedoeld voor alles wat met Bløf te maken had,” legt Marty uit. “Maar na een tijdje produceerden we ook wel eens andere zaken die niks met hen te maken hadden. Uiteindelijk deden we zelfs bijna niks meer met het bedrijf en bloedde het een beetje dood. Om dat te voorkomen heb ik Tintaan symbolisch overgenomen en Bløf Producties uit de naam gehaald. Het is nog steeds een productiebedrijf, alleen nu is het voor iedereen in plaats van alleen voor Bløf. Dat is ook wat we graag willen uitstralen. Als morgen de band The War on Drugs zou bellen is de vraag niet of het wel kan. Nee, de vraag is wat ze precies willen en hoe we dat kunnen realiseren.”

Plezier en trots

Marty heeft veel verschillende opleidingen gedaan die weinig tot niets te maken hebben met zijn huidige werk. Zo is hij onder andere omgeschoold tot metselaar, timmerman metaalbewerker, instructeur, tekenaar en uiteindelijk tot technisch werkvoorbereider. Toch is hij heel blij dat hij mag doen wat hij nu doet: “Ik kom er keer op keer weer achter hoe leuk het werk is. Tijdens een concert of festival gaat er veel door me heen. Muziek natuurlijk, maar ook een stukje emotie. Het is gewoon fantastisch als een band goed speelt, het publiek geniet en het geluid mooi is. Daar kan ik echt van genieten,” zegt Marty enthousiast. “Dat soort plezier is belangrijk om te hebben in je werk en ik ben erg trots dat ik dat mee mag maken.”

“Tot slot heb je ook nog zoiets groots als een festival,” vervolgt hij. “Wanneer dat goed verloopt en we krijgen goede recensies, dan denk ik: wauw. Dat hebben we toch weer goed gedaan met zijn allen. Want dat wordt wel eens vergeten, maar het is echt een teamsport. Het gaat niet alleen om mijn ding, het gaat erom dat iedereen zijn ding kan doen. Ik heb een brede blik en kijk graag overal een beetje mee, ook als dat niet van me gevraagd wordt.”

“Een perfecte dag bestaat niet wat mij betreft. Als ik dat zou beweren moet ik beter nadenken, want ik vind dat je kritisch moet blijven en jezelf moet blijven scholen. Vooral wat betreft techniek, want dat ontwikkelt zich erg snel. Maar ik zal altijd alles geven om mensen te bieden waar ze naar vragen. Ik zal ze om de valkuilen heen leiden en alles in de puntjes verzorgen zodat iedereen happy en weer veilig thuiskomt aan het eind van de dag. Want dat vind ik het belangrijkste. Als iedereen veilig thuiskomt heb je alle reden om blij te zijn.”

 

 

The FIFO Way.

Fast In Fast Out

 

© 2024

Thema door Anders Norén